Най-екологичните автомобили

Main August 15, 2013 | Speed-Press.com A- A+ 6965 views | no comments

Екологичният транспортен клуб VCD представи своята екологична класация. Победител в екоранглистата за 2013/2014 е триото Volkswagen eco Up, Seat Mii Ecofuel и Skoda Citigo CNG Green tec – всички задвижвани чрез метан. На второ и трето място, както и през миналата година, се нареждат Lexus CT 200h и Toyota Prius Hybrid. Първата десетка е доказателство за това, че машините с алтернативни горива се налагат все по-успешно.

Сред най-добрите има три модела с малки бензинови мотори, четири на газ и пет хибрида. Най-чистият модел сред всички 400 оценени наред с триото на природен газ (метан) от концерна Volkswagen е Toyota Yaris Hybrid с вредни емисии от въглероден диоксид едва 79 г/км. Въпреки това „японецът“ пада до 9. място в общото подреждане, защото е много шумен. Инголф Хетцел, член на VCD, обяснява: „Шумът разболява хората и е сред най-вредните следствия от развитието на транспорта“. Ето защо организацията оценява не само отделените нездравословни вещества, но и акустичното присъствие на колите. В класацията е отделено специално внимание на семейните автомобили. Има ли екомодели, които са достатъчно удобни за нуждите на двама родители и техните деца? Да, според VCD седем автомобила в топ 10 от категорията с поне пет места и голям багажник отделят по-малко от 100 г/км.

Първото място, както и през предходната година, е спечелено от Toyota Prius Hybrid, следвана от Toyota Prius+ Hybrid. Някои дизелови модели също впечатлиха оценяващите. Според журито Seat Ibiza ST 1.2 TDI Ecomotive, Skoda Fabia Combi GreenLine 1.2 TDI и Ford Focus 1.0 EcoBoost Turnier били с много добро съотношение цена - качество. Според VCD не е задължително семействата да се насочват към ван или SUV, защото покупката на машини от тези класове не била икономически обоснована. Според експертите в моментите, когато имате нужда от екстремно много място, по-добре да наемете по-обемиста кола, отколкото да станете неин притежател.

Агенция Sped-Press

 
 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...